Verzending via
DHL pakketdienst
Bezorgroutes
In Nederland
Groot assortiment
Voor goed &
eerlijk
advies
Persoonlijke service
Enthousiast &
gezellig team

Konijnen enten

Elk kwartaal hebben we een konijn(en) entavond, dierenarts Marielle van Zeijl van Dierenkliniek de Ruwaard komt dan voor een voordeliger prijs uw konijn(en) enten.

Er kan voor konijnen worden gevaccineerd tegen de ziektes Myxomatose en RHD/VHD/VHS 1 en 2. RHD staat voor Rabbit Haemorrhagic Disease, VHD voor Viral Haemorrhagic Disease en VHS voor Viraal Hemorrhagisch syndroom. Dit zijn 3 verschillende namen voor dezelfde ziekte. Zowel Myxomatose als RHD/VHD/VHS zijn zeer besmettelijk en er bestaat geen geneesmiddel voor. Vrijwel alle konijnen die deze ziekte(s) krijgen, overlijden hieraan. Om te voorkomen dat konijnen ziek worden en komen te overlijden is het advies jaarlijks te vaccineren tegen deze ziektes.

Aanmelden

U kunt uw konijn(en) aanmelden via onze website via de volgende link: www.dieza.nl/advies-activiteiten/voordelig-konijnen-enten
In de week van de entavond ontvangt u van ons een tijdschema waarop uw konijn(en) zijn ingepland.
We plannen de afspraken in tussen 18:30-20:00 uur op donderdagavond tijdens onze koopavond

Kosten

De combinatie van beide vaccins kost € 40,-

Veel gestelde vragen over het konijnen enten:

Met welke vaccins wordt er gewerkt?

Er wordt gewerkt met 2 vaccins. Namelijk dat van Nobivac wat beschermt tegen Myxomatose en RHD 1 en mag vanaf 5 weken leeftijd worden gegeven en moet ieder jaar herhaald worden. 3 weken na de vaccinatie werkt het vaccin volledig en is het konijn voor een jaar beschermd.

Ook wordt er gewerkt met Filavac, deze beschermd tegen RHD 1 en 2. Filavac mag gegeven worden vanaf 10 weken en moet jaarlijks herhaald worden. Na 7 dagen werkt de vaccinatie en is het konijn beschermd.

Mogen beide vaccins op dezelfde dag gegeven worden?

Beide vaccins kunnen op dezelfde dag gegeven worden. Maar los van elkaar is natuurlijk ook mogelijk.

Hoe vaak moeten mijn konijn(en) geent worden?

Filavac en ook Nobivac dienen elke jaar herhaalt te worden voor een goede bescherming. Voor andere merken vaccins geldt, volg altijd de bijsluiter en bij twijfel vraag uw dierenarts om advies.

Waarom is het enten belangrijk? Hoe groot is de kans dat mijn konijn(en) ziek worden als ik niet ent?

Uw konijn(en) kunnen ziek worden door vliegen???? Myxomatose is een virus wat met name wordt overgebracht door stekende insecten. Dus muggen, vlooien en steekvliegen. Ook via direct contact kan het virus worden overgedragen.

Als u goede preventieve maatregelen (konijnen binnen, geen muggen in huis) heeft, is de kans klein dat uw konijn ziek wordt. Toch zijn er regelmatig uitbraken bij wilde konijnen en is uw huis nooit helemaal mug/insect vrij. Omdat de ziekte vrijwel altijd een dodelijk verloop heeft, is het advies toch bij elk (gezond) konijn te vaccineren.

RHD is een erg besmettelijk virus wat met name wordt overgebracht door besmette dieren. Echter ook besmet materiaal (bodembedekking, hooi, geplukt gras) kan een besmetting overbrengen en ook via vogels of uw schoenzolen kan een besmetting overgebracht worden. Het virus kan lang overleven op kleding of schoenen en is zelfs bestand tegen vorst. In sommige gevallen kan het ook worden overgebracht door insecten zoals muggen en vlooien.

Voorkomen is bijna niet te doen omdat het virus ook via kleding of schoenzolen meegenomen kan worden en hier lange tijd op kan overleven. Voorkom in ieder geval contact tussen wilde konijnen en uw eigen konijnen en pluk geen gras in gebieden waar wilde konijn voorkomen.

Omdat de verspreiding van het virus vrijwel niet te voorkomen is en konijnen veelal plots dood in hun hok liggen (binnen 2-5 dagen na besmetting, vaak zonder symptomen) is het aan te raden de dieren (mits gezond) jaarlijks te vaccineren.

Bron: LICG

Neem contact op